12 mai 2012

"Let's do it, Romania!" un pas inainte spre Europa

Fiind penultima zi de proiect, ne-am gandit sa facem ceva diferit si sa promovam mai activ si intr-un mod practic valorile europene. Si daca nu prin voluntariat, atunci cum altfel? Avand experienta ultimilor doi ani de zile ( in care, elevii liceului nostru s-au implicat cu multa bucurie si devotament in proiectul “Let’s do it, Romania!”), am hotarat ca cea mai buna alegere este sa participam si in acest an la aceasta actiune. De asemenea, am fost motivati si de faptul ca, pe 12 mai, Romania s-a alaturat Bulgariei, Republicii Moldova si Turciei, cele patru tari organizand in aceaasi zi, Ziua Curateniei Nationale.
Astfel , ne-am trezit de dimineata, iar la ora 9 eram deja pe Magura strangand gunoaiele. Ce pot sa zic? A fost ceva inedit! Poate unii se vor intreba ce legatura are voluntariatul si participarea noastra la "Let's do it, Romania!" cu valorile europene. Atunci o sa va intreb: se poate face voluntariat adevarat alt undeva, in afara democratiei ? Ai libertatea de a alege pentru tine insuti, "nesilit de nimeni" ? Faptul ca noi am dorit sa participam ca un grup organizat, nu arata oare, tocmai unitatea si solidaritatea ? Cum altfel am fi reusit sa ne incadram in aceasta tipologie, a voluntarului, daca nu consideram egali pe tot parcursul activitatii? Si, ce am aratat noi astazi? Am oferit un exemplu, am dorit sa facem ceva pentru natura, am promovat toleranta fata de aceasta si tot ce ne ofera ea.



A fost frumos, am muncit, am ecologizat, ne-am distrat. Ne-a bucurat implicarea si daruirea voluntarilor, dorinta sincera de a face ceva bun pentru natura, pentru oamenii, pentru ei insisi. Stiu ca intr-un interviu, fusesem intrebati daca ni se pare ca Romania, comparativ cu celelalte tari europene, se confrunta mai mult cu problema "gunoaielor", si cat de constienti si implicati sunt romanii in aceasta privinta? Raspunsul nostru a venit , simplu :
Da, din pacate consideram acest lucru. Insa, asta nu inseamna ca lucrurile nu pot sa fie schimbare. (Ca sa folosesc o expresie istorica) nu inseamna ca Romania nu se mai poate alinia acum, la istoria Europei. Anul acesta am fost placut surprinsi cand am realizat ca, la sfarsitul zilei stransesem doar jumatate din efectivul sacilor cu care eram noi obisnuiti, in anii precedenti. Este un pas inainte. Incetul cu incetul, lucrurile o sa se schimbe datorita constientizarii, voluntariatuluil, sentimentului de solidaritate, unitatii cu natura ( pentru ca, se observa deja o miscare tot mai ampla de intoarcere la natura), a tolerantei. Ce putem face noi elevii? Sa luam parte la astfel de activitati, sa ne insusim astfel de valori, sa invatam sa traim conform lor si sa le promovam.
Noi credem ca ce am reusit sa facem in acest mod, a fost un inceput destul de bun. :)

 

Iar, spre final....am vrea sa va mai spunem ceva:


 

Un comentariu:

  1. Ideea mi s-a parut una minunata. Voluntariatul reflecta intr-adevar suma valorilor europene. Caci unde altundeva daca nu intr-o societate democratica poti participa la actiuni de voluntariat si unde in alta parte exista beneficii din partea acestuia, pentru comunitate si chiar pentru fiecare persoana in parte? Felicitari pentru initiativa!

    RăspundețiȘtergere